تدوینگر کیست؟

راه‌هایی برای تبدیل‌شدن به یک تدوینگر برتر

احتمالاً با شنیدن نام تدوینگر به یاد کارگردان‌های سینمایی و عوامل آن بیفتید.

درست است تدوینگر یکی از عوامل پشت‌صحنه سینما و تلویزیون است که وظیفه بسیار مهمی را برعهده دارد اما این نقش و وظیفه مهم اصلاً به چشم نمی‌آید و کمتر کسی به آن توجه می‌کند.

تدوینگر کیست و چه نقشی در فرایند فیلم و سینما دارد؟ در واقع می‌توان می‌گفت که تدوینگر فردی است که وظیفه مونتاژ فیلم ضبط شده توسط کارگردان یک اثر سینمایی دارد و محصول نهایی را که بر روی پرده سینما اکران می‌شود، آماده می‌نماید.

وظیفه شخص تدوینگر تماشای تمامی سکانس‌های فیلم گرفته شده توسط کارگردان و سپس ویرایش آن به کمک نرم‌افزارهای ویرایش و تدوین می‌باشد.

به‌وسیله این نرم‌افزارها قسمت‌هایی که برش داده شده‌اند و مورد بازبینی و ویرایش قرار گرفته‌اند به یکدیگر متصل می‌شوند و در نهایت به‌صورت یک فیلم سینمایی کامل و یا قسمت‌هایی برای پخش تلویزیونی در می‌آیند.

این فرایند تماشا و ویرایش فیلم خام، اغلب با حضور کارگردان فیلم صورت می‌گیرد و بخش‌های مختلف فیلم بر اساس نمایشنامه و صحنه‌های مختلف داستان در کنار هم چیده می‌شوند و به شکل نهایی درمی‌آیند.

 

فرایند تدوین اغلب با حضور کارگردان انجام می‌شود
فرایند تدوین اغلب با حضور کارگردان انجام می‌شود

 

اهمیت تدوین

چرا تدوینگر و تدوین فیلم و بخش‌های مختلف سکانس اهمیت زیادی دارد؟

فرقی نمی‌کند که در حال تدوین یک فیلم بلند و سینمایی باشید یا ویرایش قسمت‌های مختلف یک سریال تلویزیونی، تدوین فیلم که محصول نهایی پروسه بازیگری و فیلم‌برداری است، در نهایت به سمع و نظر مردم خواهد رسید.

ازاین‌رو اگر بگوییم مهم‌ترین قسمت فرایند سینمایی، تدوین است بیراه نگفته‌ایم. تدوینگر حرفه‌ای و متبحر می‌تواند با به نمایش گذاشتن هنر خود در انجام تدوین و ویرایش فیلم یک اثر جاودان از خود به یادگار بگذارد.

چهار روش برای تدوین وجود دارد که کمک می‌کند تا فیلم اثرگذاری بیشتری داشته باشد.

 

مطالعه بیشتر:

۷ نکته حرفه‌ای برای تدوین فیلم که باید بدانید

 

تدوینگر مشخص می‌نماید که اطلاعات چه زمانی به تصویر درآیند

تدوینگر این توانایی را دارد تا صحنه‌ها را مرتب نماید و تعیین کند که در صحنه‌های حساس و دراماتیک جلوه‌ها به جلو یا عقب بپرند و صحنه را تأثیرگذارتر نمایند.

حتی تدوینگر می‌تواند یک عکس را برای مدت زمانی بیشتری به نمایش درآورد تا مخاطب به اطلاعات بیشتری در مورد آن دست پیدا کنند یا اینکه سریع‌تر ازروی عکس رد شده و سبب تحریک حس کنجکاوی مخاطب گردند..

فرایند تدوین یک فیلم سینمایی
فرایند تدوین یک فیلم سینمایی

 

تعیین سرعت بین پخش صحنه‌ها

افراد تدوینگر سرعت حرکت هر صحنه به صحنه بعد را تعیین می‌کنند و چارچوب کلی فیلم را تنظیم می‌نمایند.

برای درک بهتر این موضوع به ذکر مثالی می‌پردازیم. ممکن است که یک تدوینگر جهت ایجاد اثر بیشتر، از نماهای آهسته و قدری طولانی‌تر بهره ببرد.

ممکن است در همان فیلم سینمایی یا سریال، احساس کند که صحنه بیش از حد کشیده شده است و تصمیم به افزایش سرعت پخش آن صحنه بگیرد و یا صحنه‌ای غیرضروری را برای تسریع در پخش فیلم حذف یا قطع نماید.

 

تدوین پیوستگی و نظم عکس‌ها را تضمین می‌کند

تدوینگر باید از پخش صحیح عکس‌ها پشت‌سرهم اطمینان حاصل نماید. مثلاً اگر درون فیلم شخصی در حال ورود به یک اتاق است و تدوینگر می‌خواهد سکانس را به صحنه مقابل بازیگر انتقال دهد، اگر شخص هنگام برش چند قدم در جلوتر قرار داشته حس ناخوشایندی را به مخاطب و بیننده خود منتقل می‌کند.

بدین ترتیب تدوینگر صحنه‌های برش خورده خود را تنظیم می‌نماید و زمان‌بندی آن‌ها را هنگام پخش مرتب می‌کند تا جریان فیلم دچار اختلاف نشود.

این امر زمانی بیشتر نمود پیدا می‌کند یک صحنه باید از مکان‌های مختلف فیلم‌برداری شود و به‌صورت هم‌زمان در اکران فیلم، پخش گردد، اینجاست که عیار یک تدوینگر حرفه‌ای سنجیده می‌شود.

 

اگر قصد ساخت تیزر تبلیغاتی را دارید، مدرن طرح بهترین انتخاب برای شماست.

 

نرم‌افزار تدوین و ویرایش فیلم
نرم‌افزار تدوین و ویرایش فیلم

 

تقویت احساسات و انتقال آن به مخاطب

تدوینگر می‌تواند با انتخاب و چینش عکس‌ها شرایطی را به وجود آورد که مخاطب حجم بیشتری از احساسات را تجربه نماید و هرچه بیشتر متأثر گردد.

این صحنه را تصور کنید در یک جامپ کات فیلم ترسناک، تدوینگر هنگام پخش یک جلوه صوتی دلهره‌آور ناگهان تصویری ترسناک را برش می‌دهد و به نمایش در می‌آورد.

به‌این‌ترتیب تدوینگر هم‌زمان با برش یک صحنه ترسناک در طول فیلم با نقطه‌گذاری دقیق و با بهره‌بردن از یک جلوه صوتی، احساس ترس بیشتری را در مخاطب خود ایجاد می‌نماید.

 

مجله‌ای برای تدوین گران سینما و تلویزیون
مجله‌ای برای تدوین گران سینما و تلویزیون

 

برترین سیستم‌های ویرایش

امروزه برای تدوین و ویرایش عکس و فیلم‌ها از نرم‌افزارهای ویرایش دیجیتال غیرخطی استفاده می‌شود. این نوع روش تدوین در اوایل ۱۹۹۰ میلادی موردتوجه تدوینگرها قرار گرفت و با انجام سریع‌تر این فرایند، تدوین را با تحولی شگرف روبرو نمود.

در این روش فیلم خام ضبط شده توسط کارگردان رایانه بارگذاری می‌شوند و تحت عنوان فایل‌های دیجیتال ذخیره می‌گردند و به دلیل دسترسی آزادی که در برش فیلم‌ها وجود دارد هر سکانس را برش داده و به‌صورت جداگانه تدوین می‌نمایند.

بدین ترتیب امکان قراردادن جلوه‌های صوتی و بصری در قسمت‌ها و سطوح مختلف برای تدوینگر بسیار ساده‌تر شده و کیفیت بیشتری نیز خواهند داشت.

برای انجام این امور سیستم‌ها و نرم‌افزارهای ویرایش متعددی در بازار وجود دارد که هرکدام از ویژگی‌ها و توانایی‌های خاصی جهت تدوین و ویرایش عکس و فیلم‌ها، برخوردار هستند.

از محبوب‌ترین و حرفه‌ای‌ترین نرم‌افزارهای ویرایش که در دسترس هستند می‌توان به Avid Media ، Final Cut Pro، Composer X و Adobe Premiere Pro اشاره نمود.

تعریف تدوینگر به زبان ساده
تعریف تدوینگر به زبان ساده

 

اگر قصد دارید تا درباره تدوین و تدوینگری از مرجع خارجی مقاله ای را مطالعه نمایید به این لینک مراجعه کنید.

 

کلام آخر

در انتها باید بگوییم که نقش فرد تدوینگر در فیلم‌سازی و برنامه‌سازی اگر از کارگردان بیشتر نباشد، کم تر هم نیست. زیرا وظیفه پردازش ویدئو و خام ضبط شده برعهده تدوینگر می‌باشد.

شخصی که این وظیفه را برعهده دارد درصورتی‌که از تخصص و تجربه کافی برخوردار باشد می‌تواند صحنه‌های مختلف فیلم را با برش‌های حرفه‌ای و به‌کارگیری جلوه‌های صوتی و بصری منحصربه‌فرد میزان اثرگذاری فیلم و سریال را بر مخاطب به مقدار قابل‌توجهی افزایش دهد.

از بهترین تدوینگران سینما می‌توان به افرادی همچون دیوید لینچ، جودی فاستر، مارتین اسکورسیزی و ران هاوارد اشاره نمود که با آثاری که از خود به‌جای گذاشته‌اند، تبدیل به اسطوره‌های عرصه تدوین شده‌اند.

بدون شک با تماشای آثار این بزرگان می‌توانید از نکته‌ها و تکنیک‌های ناب تدوینگری بهره ببرید و مبدل به یک تدوینگر موفق گردید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *